Kunst in de O.L.V. van Lourdeskerk

De beelden
De beeldengroep achter in de kerk voorstellende de rozenregen van de heilige Theresia van Lisieux, is van geverfd en verguld hout en werd in de noodkerk geplaatst in 1925 bij gelegenheid van haar heiligverklaring.

Mariakapel kerk.jpeg

Ook vier nog in de kerk aanwezige beelden komen uit de noodkerk. Het geverfde houten beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes stond daarin op het rechter zijaltaar. Het is afkomstig van een gulle gever uit Geulle en werd geïnstalleerd op 11 februari 1925. Sinds het gereedkomen van de Mariakapel in 1941 vindt het daar zijn plaats.

Beeld-Vos.jpeg

Verder komt uit de kerk van Nazareth een Antoniusbeeld van Charles Vos, dat afkomstig is van het minderbroederklooster in de Paterssteeg. Het is een barokbeeld naar analogie van een beeld van de H. Bonaventura.

Pieta.jpeg

Bij het samengaan van de parochies Heilige Familie en Onze Lieve Vrouw van Lourdes in 1997 hebben een drietal beelden uit de kerk van de Heilige Familie een plaats gekregen in onze kerk. Het betreft hier een Piëtà uit München uit ca. 1900 ; een kruisbeeld van metaal met vier glasstenen uit 1970; en een email voorstellend "Onze Lieve Vrouw de la strada" van J. Frederix (copie) uit ca. 1970.

De preekstoel
De fraaie neo-renaissancistische preekstoel in eikenhout stamt uit de noodkerk en komt oorspronkelijk uit Nieuwekerk aan de IJssel. Voet en stam hebben de vorm van een grote vaas. Op de ronde kuip bevinden zich reliëfs van de vier evangelisten en aan de onderzijde van het klankbord zien we de Geestes-duif in een stralenkrans.


Het Sint Jozef-Altaar
Pastoor W.Widdershoven (1964-1983) wist voor het middenschip de eikenhouten banken te verwerven van de voormalige Sint-Jozefparochie uit de Augustijnerkerk. Door zijn toedoen kreeg het Sint-Jozefaltaar in de noordelijke kruisbeuk in 1969 een passende bekroning door een Jozef-reliëf in hout van Kurt Preuss. Deze amateur-kunstenaar uit de Selfkant was oorlogsslachtoffer en beeldde Sint Jozef af met in zijn linkerhand een doornenkroon. Door een engel geleid beschermt hij Maria en het Kind te midden van een groep cynici en een groep gelovigen.

Het Maria-altaar
Het mozaiek op de achtergrond van het Maria-altaar in de noordelijke kruisbeuk is ontworpen door Pater De Kort (1960). Het stelt Onze Lieve Vrouw van de Wonderdadige Medaïlle en de Verdrijving uit het Paradijs voor. Volgens critici toen en nu past het niet bij deze kerk, hoe fraai het op zichzelf ook is.


De orgels Het huidige grote orgel (het tweede in de geschiedenis van de kerk) werd geschonken door het Burgerlijk Armbestuur, dat er na de sluiting van de kapel van Calvariënberg in 1976 geen bestemming voor had. Het was in 1906 voor die kapel gebou…

De orgels
Het huidige grote orgel (het tweede in de geschiedenis van de kerk) werd geschonken door het Burgerlijk Armbestuur, dat er na de sluiting van de kapel van Calvariënberg in 1976 geen bestemming voor had. Het was in 1906 voor die kapel gebouwd door E. Kerkhoff uit Brussel. Orgelbouwer Verschueren uit Heythuysen restaureerde het in 1956. Zijn broer uit Tongeren nam de restauratie op zich ten behoeve van de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Het werd ingewijd op 8 mei 1982. In 2008 is het orgel opnieuw grondig gerestaureerd.

Orgel2.jpeg

In de Emmaüskapel staat sinds 2015 een orgel, in 1961 gebouwd door Verschueren in Heythuysen, dat afkomstig is uit de in 2015 gesloten Guliëlmuskerk.


Kruiswegstaties.jpeg

De kruiswegstaties


De huidige kruiswegstaties op hardboard van C. Alberdingk zijn omstreeks 1935 vervaardigd in de ateliers van de N.V. Kunstwerkplaatsen Cuypers en Co in Roermond.

De kruiswegstaties van Pater Rats uit de voormalige Guliëlmuskerk
Pater Reinald Rats ofm werd geboren in 1900 en stief in 1979. Hij werd begraven in Maastricht op Sint Pieter.
De kruiswegstaties zijn oorspronkelijk gemaakt voor de semenarie-kapel van de franciscanen in Venray en hebben na de sluiting van de Guliëlmuskerk een plaats gekregen in de prachtige torenruimte van de Lourdeskerk.

Torenruimte 2.jpeg
Torenruimte.jpeg

De Twaalf Apostelen
De beeldjes van de Twaalf Apostelen omzoomden oorspronkelijk de binnenruimte van de Guliëlmuskerk. Ook zij hebben nu een plaats gekregen in de torenruimte van de O.L.V. van Lourdeskerk.


Leestip
Meer informatie over de geschiedenis en de kunst in het interieur van de kerk in het boekje:
Pellemans, R. A. M. (2020). Hart voor de wijk: Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk Wittevrouwenveld - Wyckerpoort Maastricht. Parochie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. ISBN 978-94-92741-47-9